Setkání amatérů LOŚ 2022

Na konci května tohoto roku jsme se poprvé zůčastnili asi největšího polského setkání radioamatérů, které tam nazývají LOŚ. Proč ?




Jde o zkratku názvů tří vojvodství, na jejichž hranici se setkání pořádá. Jde o vojvodství Lodžské (SP7), Opolské (SP6) a Slezské (SP9). Místo se nachází asi 30km západně od Čenstochové.
Současně stejně jako v češtině je to název zvířete, které se stalo symbolem tohoto setkání.

Vyrazili jsme v obsazení Vlastík OK2VPA s manželkou, Jirka OK2PMR a Ivan OK2BMU.
Potkali jsme se tam s řadou našich přátel z radioklubu v Prudniku, se kterými se známe několik desetiletí  z táborů a setkání na Biskupské kupě u Zlatých Hor na hranici OK2 a SP6.

Na setkání se sešli amatéři ze všech regionů Polska, několik málo z OK a také OM. Tady je potřeba řící, že setkání se odbývá v přírodě mezi remízky na louce u pole na poměrně značné ploše, kde je možné bez problému zaparkovat. Tamtéž se odehrávala celkem velká burza, kde jsme potkali řadu známých i z Holic. Součástí setkání byly i přednášky o expedicích a podobných aktivitách k čemuž sloužil velký stan s ozvučením a sezením pro posluchače.

Pro nás zajímavé a neobvyklé bylo značné sepětí a spolupráce s polskou armádou. Prezentovalo se tam několik vojenských vozidel. Podobný význam tam mají aktivity spojené s nouzovou komunikací, na kterou amatéři mohou dostávat i dotacemi placené vybavení.

Více je zřejmé z fotografií.