Archiv 2023


Raimund Zaoralek OK2RU Silent Key

Smutná zpráva: 30.listopadu po kratší těžké nemoci zemřel Raimund Zaoralek OK2RU.
Původně havířovský amatér si vybudoval ve Vrbici (N.Bohumín) pěkné QTH pro DX provoz na KV, odkud dosahoval výborných výsledků. Původně měl značku OK2YAX, se kterou se zúčastňoval závodů a v nich vynikajících výsledků. Dožil se 81 let.

Poslední rozloučení bude 7.12.2023 ve 14 hodin v kostele ve sv.Kateřiny ve Vrbici.




Foto ze setkání v restauraci Esko někdy v roce 2007.
Zleva Jarda OK2HZ, Raimund OK2RU a Arnošt OK2OU. Dnes už všichni SK.

Blahopřání
Hubert Jung OK2VIR oslavil 90.narozeniny. Patří tak k nejstarším radioamatérům našeho regionu. Stále je aktivní na KV i VKV jak fone tak i digi módy.
Huberte přejeme Ti hodně zdraví a hodně radosti z radioamatéřiny
!!




OFFTOPIC:


Taky vás někdy štvou ty kecy z reklam z televize nebo rádia?

třeba      větší   větší větší mol?



... a proč dělají reklamu na moly ?


Opravy a úpravy na anténním stožáru našeho radioklubu

Reportáž z našeho počínání si můžete přečíst zde.



Tadek SP6MRC SK
Dozvěděli jsme se smutnou zprávu.
Náš starý kamarád Tadeusz Pardela z Prudniku 15.srpna zemřel.

Znali jsme se několik desetiletí - od 80. let. kdy probíhaly tábory na Petrových boudách ve Zlatých Horách.
Později  se Tadek stal ústřední a nejdůležitější postavou setkávání se na Biskupské Kupě. Tadek  se svými kolegy  z prudnického radioklubu vybudoval několik metrů od věže na Biskupské Kupě chatičku s vysílacím stožárem, který využívali na VKV závody. Obětavý, kamarádský a vždy usměvavý Tadek nám bude všem co jsme ho znali chybět.  V poslední době mu zdraví už úplně nesloužilo.

Budeme vzpomínat Tadku.




Krupicová kaše, Polní den a Polní den mládeže


tak už jsme doma z Polního dne, Jak jsme se měli? Čtěte zde.



2.subregionální závod 2023
krátká reportáž z letošního druhého závodu je zde.



100 let radia v Československu

18.května 2023 oslavíme 100 let od začátku rozhlasového vysílání v Československu.

Asi každý už slyšel o počátcích vysílání ze stanu na letišti Kbely, který sloužil jako improvizované studio, kde živě účinkoval orchestr pražského kina Sansoucci. Stan byl umístěn vedle malého dřevěného domku u letiště, kde byl původně umístěn telegrafní vysílač pro meteorologické zprávy pro leteckou službu.

Jaký to má význam pro nás jako radioamatéry? V tehdejším pojetí byli radioamatéři lidé, kteří si svépomocí vybudovali přijímač a vysílání kbelské stanice poslouchali. Jaké to přinášelo problémy se státní správou, jak se získávaly koncese pro příjem a řadu dalších zajímavostí si každý může přečíst v knize Dr. J. Daneše Za tajemstvím éteru. Je to publikace, která se dá číst pořád dokola a pořád tam člověk nalezne vždy něco nového.

Naleznete ji třeba tady: http://ftp.nagano.cz/knihy/za_tajemstvim_eteru.pdf

Věděli jste, že Československo bylo druhé v Evropě po Velké Británii, kde se začalo s veřejným rozhlasovým vysíláním? BBC začalo jen o rok dříve v roce 1922.

Pojem radioamatér se později trochu významově změnil a dnes ho chápeme jako amatéra - vysílače. To je ale až další kapitola vývoje - od pirátského vysílání až po první vydané oficiální koncese v roce 1930.
Bohužel se vysílání na těch frekvencích kde se začínalo nepodařilo udržet do stého výročí . Vysílače na dlouhých a středních vlnách jsou už vypnuté a anténní stožáry zlikvidované. Zůstaly jen nějaké soukromé stanice malého výkonu. Finanční hledisko převážilo nad užitečností a nad historickým a kulturním odkazem.
Takže nejen kouzlo poslechu na krystalku už zůstalo jen v paměti nás starších, kteří jsme takto začínali.


Expedice na Sable Island ještě jednou
Expedice měla skončit ve čtvrtek 30.3.2023 a kolem poledne je mělo vyzvednout letadlo do Halifaxu.
Počasí ale nedovolilo let uskutečnit a expedice zatím pokračuje. Bourání antén bylo zastaveno a zatím budou bez omezení vysílat dál. Jestli odletí v pátek bude záležet právě na počasí. Tak kdo si nestihl udělat spojení tak honem ještě využít šanci.


Expedice na Sable Island



Expedice započala prvním jarním dnem a brzy ráno byla pěkně slyšet na 30m CW.
Osmice amerických operátorů bude QRV od 20. do 30.března 2023 na všech KV pásmech a na VKV na 6m a 2m EME a SAT.




Sable Island je malý kanadský ostrov tvaru úzké zahnuté kosy 42 km dlouhé tvořené pískem. Leží v Atlantiku asi 300km od Halifaxu v Novém Skotsku. Na ostrově žije asi 500 divokých koní a tisíce tuleňů. Od roku 2013 je celý ostrov rezervací se třemi zaměstnanci. Kromě toho meteorologická služba Kanady tam má automatizovanou stanici na sběr meteodat.


Bouvet už opravdu naposled
Za přečtení stojí povídání o expedicích na Bouvet z pera Štěva OM3JW.

1.subregionální závod 2023
Letošní VKV sezonu jsme zahájili i v našem radioklubu. Více v krátké reportáži.



Mirek Plaček OK2BTB SK

Náš kamarád Míra odešel 4.března 2023. Dožil se 79 let.
Pohřeb bude v pátek 10.března ve Frýdlantě nad Ostravicí ve smuteční obřadní síni.

Míra vysílal z Frýdlantu nad Ostravicí - jak říkával " brány Beskyd ".  Vždycky když se objevil na pásmu, bylo veselo a určitě jsme dozvěděli co jeho hodná manželka - výborná kuchařka - zase uvařila. Míra byl nejen gurmán, ale také veselý společník a bude nám všem hodně chybět.
I přes svůj zdravotní hendykep chodil na naše setkání u Havránka a na setkání ve Frenštátě.
Zase bude dvoumetr na ostravsku chudší o skvělého člověka. 


foto ok2sdx - tnx


Bouvet naposled

V dnešních (14.2.2023) brzkých ranních hodinách skončila dlouho očekávaná expedice 3Y0J na Bouvet.
Podle jejich plánů měla být QRV na ostrově 22 dní. K ostrovu dorazila 31.ledna a téměř týden trvalo, než se objevily na pásmech první signály. Jistě - podmínky expedice byly mimořádně náročné, jen vylodění prvních čtyř stavitelů tábora bylo náročné a nebezpečné. Dokonce se museli posledních 10 metrů brodit k břehu ledovou vodou a vynášet věci na břeh. Výsledkem bylo, že postavili jediný stan (beze stolů, bez sedaček, bez směrových antén, bez výkonových zesilovačů) a "hned po týdnu" se ozvali. Ve zprávách od nich nezaznělo kolik operátorů se účastnilo provozu. Přítomno jich bylo 12 nebo 13 (podle fotek co publikovali).
Přestože se všichni před cestou připravovali na obtížné podmínky, prodělávali náročnou přípravu a výcvik, musíme konstatovat, že jediným úspěchem této expedice je fakt, že nikdo nedošel zdravotní újmy nebo něčeho horšího. Nedokázat za týden postavit ani jednu směrovou anténu, nezprovoznit ani jeden koncový stupeň a nakonec rozhodnutí provoz po týdnu ukončit, jaksi nekoresponduje s očekáváním světové amatérské veřejnosti, ani s vynaloženými náklady, které uvádí ve výši 715 tis. dolarů.
Zatím je v clublogu uvedeno 11,5 tis.spojení humánně čitelnými druhy provozu. Nehumánně čitelné druhy provozu budou prý nahrány dodatečně.
Těžko říct, jestli se expedice ještě zopakuje. V relativně krátké době asi sotva. Rozhodně očekávání, že si větší část amatérské populace udělá 2. nejžádanější zemi světa naplněno nebylo. Aspoň si členové expedice udělali několik hezkých videí, selfíčka s tučňáky a jistě o tom někdo vydá knihu. Snad se aspoň některá očekávání spozorů naplní.
Spojení si už neuděláme, takže můžeme aspoň posádce popřát bezpečný návrat do civilizace.


 

obrázky ukradeny z facebooku 3Y0J

Expedice Bouvet
dorazila poslední lednový den k ostrovu a dokonce se čtyři odvážlivci za velmi obtížných podmínek vylodili na břeh. Počasí nepřeje, moře je neklidné a vlny dosahují až 6 metrů. Teď záleží na tom, jak se podaří vylodění, stavba tábora a antén.

Pro nás alespoň predikci podmínek:






Expedicí roku bude ale asi expedice na Bouvet 3Y0J

Jedna z nejžádanějších zemí světa - ostrůvek Bouvet ztracený v mořích Antarktidy. Expedice 3Y0J je na cestě lodí z Port Stanley na Falklandách a během několika dnů by měla dorazit k ostrovu.  Budeme jí držet palce, aby nedopadla tak neslavně jako 3Y0Z, která se dostala až k ostrovu, ale z provozu nic nebylo a naopak se musela vrátit.  Slibotechna Dom 3Z9DX toho taky hodně namluvil, nasliboval a napsal,  ale také z toho nic nebylo. Tak uvidíme co expedice za skoro 700 tis. dolarů předvede a jestli jí příroda vůbec něco v těch velmi obtížných podmínkách dovolí.
Proč se této expedice proti původním předpokladům neúčastní RA9USU si můžete přečíst zde:https://cq.sk/3y0j-preco-vypadol-z-timu-ra9usu/




Ještě jedna DX expedice s českou účastí

Na začátku února bude šance na spojení s Vladimírem OK2WX, který bude pracovat jako 9U4WX z Burundi v Africe. Spolu s ním bude pracovat i Elvira IV3FSG jako 9U5R. Expedice potrvá od 4.února do 28.února a budou na pásmech 80-10m všemi druhy provozu a pouze 100 watty. Podrobnosti na https://www.mdxc.support/9u4wx/


Další expedice s československou účastí bude na ostrov Saint Brandon (AF-015) v Indickém oceánu.
Skupina amatérů z OK a OM (OM5ZW,OK6DJ,OM3PC,OM4MW,OK2ZA,OM5MM, OM4AYL a OM3RW) bude vysílat mezi 24.2.2023 do 5.3.2023 na pásmech 160m až 10m. Více na http://3b7m.com/



Diplom OK2BMU za vítězství v Provozním aktivu 2022 na 70cm




DX expedice do Konga TN8K
česká expedice týmu kolem OK6DJ skončila před několika dny velkým úspěchem. Udělali celkem podle Clublogu 164999 QSO. To jedno už mohli dodělat :-) Toto množství je mimořádné i když téměř 81 tis.QSO bylo digi módy. Myslím, že kdo potřeboval dodělat nějaký pásmový slot, tak si ho udělal.

 



Milan Smolka OK2SAD silent key

Smutnou událostí započal tento rok pro amatéry v Ostravě. Odešel zřejmě nejstarší ostravský amatér Milan Smolka OK2SAD.



Milan byl osobností s neutuchajícím elánem. Profesně byl stavař a stavěl řadu domů v Porubě včetně toho, kde dnes sídlí náš radioklub (v polovině šedesátých let). Kromě toho že byl radioamatérem, byl také pilotem, jachtařem a námořním kapitánem.
Z našich setkání u Havránka, co se konají každý první čtvrtek v měsíci vždy utíkal na další setkání lidí co se zabývají létáním. Prostě nezmar.
Jeho srdce dotlouklo 15.1.2023 ve věku 89 let.
Poslední rozloučení proběhlo 25.1.2023 v úzkém rodinném a přátelském kruhu.
RIP !


Fred Laun K3ZO  SK

velmi známý contestman zemřel 3.1.2023 ve věku 85 let. RIP !





Mistrovství ČR v práci na VKV vyhodnocované OK2KKW
Získali jsme 10. kryglík v pořadí za vítězství v práci na 70cm MO v kategirii do 100W.
Děkujeme ! 
Teď to bude chtít koupit bečku a konečně je použít.






Home