Archiv 2021



Kdo máte nějaké vybavení na pásmo 160m buďte QRV v noci na neděli !!


Bude:  160-Meter Transatlantic Centenary QSO Party

Budou totiž aktivovány stanice na obou stranách Atlantiku na památku 100. výročí prvního úspěšného překonání oceánu radioamatéry na krátkých vlnách v samotných počátcích radioamatérského vysílání.

Termín je poněkud posunutý, aby nešlo k termínovému střetu s ARRL 160m contestem.

12. listopadu mezi 02.00 až 08.00 UTC budou vysílat oficiální stanice W1AW na americké straně a GB2ZE na skotské straně.

Pokud budou podmínky, může se vysílání protáhnout déle. Cílem je dosáhnout spojení s oběma těmito stanicemi. Provoz je jen CW. Stanice budou poslouchat split 1 kHz. Protože nejde o závod, ale o "party", předává se jen volačka a report.

Více zde.



OK/OM DX Contest 2021

Náš radioklub OK2KOS se po roce zase zúčastnil toho našeho mezinárodního závodu. Je to jediný závod, kdy svět pracuje pouze s našmi a slovenskými stanicemi a člověk si užije pile-upu v tom nejlepším módu tedy CW.


Pod značkou radioklubu jel letos Ivan OK2BMU ze svého QTH a se skromným vybavením. Udělal 821 QSO (785 po odečtění chyb) a 600210 bodů. Okresní znak HOS

Pod svou značkou jel náš předseda Petr OK2WA. Udělal 881 QSO (856 po odečtení chyb) a 573696. Aktivoval okresní znak HFM.

V obou případech jen průměrné umístění, ale hodně zábavy. 

Předběžné výsledky už publikovali Pavel OK1VK a Tomáš OK1IC a to v rekordním čase. Patří jim za to veliký dík. Co se ujali tohoto contestu došlo k zásadní změně i nárůstu zájemců o účast.

No když dříve člověk ještě týden před závodem nevěděl jak dopadl vloni, tak to jaksi nebavilo....  




S9OK česká DX expedice na Sao Tome

potrvá ještě do 16.října.  Sao Tomé sice není žádná rarita -  na žebříčku nejvíce žádaných zemí podle clublogu je až na 160. místě. Asi před 5 lety též pracovala úspěšná německá expedice S9YY.
Našich osm operátorů ale dělá skvělou práci a spojení se s nimi navazují poměrně snadno. V době kdy na pásmech toho moc zajímavého není,  je možno dělat DX-y i v češtině, na což jsme nebyli dříve zvyklí. Pracují od 160m až po 6 metrů a nyní v polovině expedice už mají 63000 QSO a stále pokračují.
Na clublogu mají aktivovaný log, kde za několik vteřin vidíte že vaše značka je zalogovaná: https://clublog.org/livestream/S9OK.
QSL je možno objednat jednoduše přes OQRS na clublogu a určitě dojdou i přes bureau.





UHF Contest 2021


Vysílali jsme jako téměř vždy z našeho domácího QTH v Ostravě. Jediným vytržením z běžné nudy bylo jakési počáteční odzkoušení nového RIGu. O tom dále..





Polní den 2021


Jako vždy z pole, ze stanu, z přírody - jak název naznačuje. Hlavně společenská akce letos s výraznými prvky gastronomie
. Více si můžete přečíst zde.
Co ještě doplnil Petr OK2WA zase tady.

 




2.subregionál 2021

Krátkou reportáž z dalšího závodu plného utrpení najdete zde.
Pásmo 70cm a low power kategorie.




Hamcast


Zajímavé rozhovory s našimi radioamatéry natočili Michal OK1WMR a Vašek OK6RA a zveřejnili je
na YouTube.
První rozhovor je s Martinem OK1FUA (OL5Y) a zatím druhý se Zdeňkem OK1DSZ.
Rozhovory se točí zejména kolem jejich závodní činnosti, ale také o jejich začátcích, technickém vybavení kdysi a dnes, provozním zaměření, zkušenostech z expedic a různých dalších aspektů radioamatérského provozu. Na každý si rezervujte asi hodinu a půl času. Je to docela zajímavé.


Odkazy jsou:

https://www.youtube.com/watch?v=qSYmG8N4HwU

https://www.youtube.com/watch?v=A9g-2HWY_sg


Topband v JA

Možná nevíte, že se vloni rozšířilo pásmo, kde mohou na 160m pracovat japonské stanice.

Původní pásmo bylo v JA mezi 1907,5 až 1912,5 pouze CW. Japonci tam vysílali výzvu a poslouchali někde kolem 1825.
Každá stanice si udávala své QSX podle rušení u sebe. Problém byl často s ruskými SSB stanicemi, které rušily v tomto pásmu (1,9 MHz) a znemožňovaly DX provoz v Evropě. Koneckonců takto většina z nás dělala své první Japonce.

Před několika lety bylo v JA povoleno pásmo 1810 - 1825 také pouze CW.
A konečně na jaře 2020 bylo povoleno pásmo 1800 - 1875 pro všechny druhy provozu. Japonci uvádí, že budou respektovat 1810 -1825 jen pro CW.
Původní pásmo nad 1,9 MHz zůstává nadále povoleno.






1. subregionál 2021
Krátké info o letošním prvním VKV závodě naleznete zde




I když to není naším úmyslem, vypadá v poslední době náš web jako jedno velké smuteční oznámení.
Tentokrát přinášíme smutnou zprávu, že

Ivan Komínek OK2BVA z Oder je silent key

Ivan byl zřejmě posledním z kdysi velmi známého radioklubu OK2KOD v Odrách. Měli vybudované vysílací středisko na Pohoři u fotbalového hřiště. Pravidelně se účastnili KV závodů, kde mívali značné úspěchy.
Ivan byl častým návštěvníkem našeho radioklubu většinou při Polních dnech, který už léta jezdíme z Veselského kopce u obce Veselí nad Odrami. Vždy přijel na svém mopedu a rád povykládal s amatéry a zavzpomínal na staré časy. Vždy také poctivě rozdával body stanicím v závodech na 2metrech i na 70cm.
Budiž mu země lehká.


Na fotografii z roku 2007 je zcela vpravo. Tehdy nás navštívil také Jirka OK2RZ.






 CQ 160m CW Contest 2021


Petr OK2WA píše:

Náš kolektiv není moc velký a ještě když jde o počet telegrafistů, vždy se ještě zmenší. A tak jsme jen ve dvou zasedli k pro nás netradičním, tedy klubově, sto šedesáti metrům a pokusili se vybojovat nějaký pěkný výsledek skoro na středních vlnách. Abychom vůbec něco odjeli, museli jsme absolvovat vysílání po jednom, z pátku na sobotu já, Petr OK2WA, a ze soboty na neděli Ivan OK2BMU. Nedělní večerní dorážku jsme pro zaneprázdnění vynechali. Ivan donesl své osvědčené zařízení Kenwood TS 480, doplněný o home made 400W PA s krásným zvukem trafa při zaklíčování. Antény jsou konstrukce OK2BMU a doslova obkličují věžák. Konfigurovány jsou do dvou vzájemně kolmých přepínatelných dipólů a tak dovolují i směrovat. Samozřejmě sbírají nejen užitečné signály ale také rušení s celého okolí a tak S-metr ukazuje stále minimálně S5. Je jasné, že to na výhru nebylo, ale výsledek 675 QSO a 192 tisíc bodů ve dvou nocích a dvou lidech nepokládáme za špatný. Oba jsme si pěkně užili svižného CW provozu a krásného setkání s jinými HAMy na pásmu. Škoda, že podmínky šíření nepřály více, spojení přes oceán bylo na náš vkus dost málo.

Druhý aktér Ivan OK2BMU dodává:

Po dvou letech opakovaný pokus oživit KV provoz z klubu právě ve 160m kontestu nebyl náhodný. Dvě drátové antény, které máme jsou 40m dlouhé šikmé zářiče v poměrně značné výšce (nahoře asi 50m nad terénem). Jedna  je na západní straně  budovy, druhá na východní.  Východní anténa více šumí (vidí na SV vysílač Svinov). Jsme ovšem ve městě a tak úroveň šumu je značná a často znemožňuje nebo omezuje poslech. Zatím nemáme žádnou RX anténu.
I v takových podmínkách se podařilo několik DX spojení.
Většinou šlo o blízké DX-y jako Kazachstán, Asijské Rusko, Kuvajt, Tunisko nebo Kanárské ostrovy. Přes Atlantik jen 1x VE a 4x W vesměs na východním pobřeží. Nepovedlo se spojení s JH4UYB. Víc jsme vlastně ani neslyšeli. Zbytek byly dlouhé série evropských stanic. Výsledek to nebude světoborný. Kategorie Multi OP neumožňuje účast v "low power" a málo výkonu, absence RX antén a městské QTH nás víceméně předem odsuzuje k umístění někde vzadu. Nicméně dobře jsme si zavysílali a po nějaké době zase přinesli starobylou značku OK2KOS do éteru.

 

Co nás čeká v příštím období ?

Proběhne výroční členská schůze - letos netradičním způsobem jako kombinace osobní účasti a videokonference. Tam si popovídáme co se nám v loňském roce podařilo a co budeme dělat letos.

Zatím víme, že i nadále pracují různé udělátka co máme v klubu - 2 převaděče, jeden APRS digi, maják na 50 MHz.
Nově se podařilo připojit do sítě paketový nód OK0NOS, kde byl zprovozněn i DX cluster OK0DXU.

Chceme se zúčastnit nějakých závodů. Nejen pod klubovými značkami, ale i pod soukromými. Petr OK2WA se dlouhodobě zabývá závodem CUC, Jirka OK2PMR se zapojuje do soutěží jako FM pohár nyní v QRP kategorii a Ivan OK2BMU jezdí Provozní aktiv na 70cm. Zatím se nám nedaří přitáhnout k provozu další členy, ale snad se to zlepší.

Jestli i za rok 2020 vyhlásí OK2KKW výsledky MČR v práci na VKV, tak jsme zřejmě obhájili vítězství v kategorii MULTI 70cm LP.






















Nahoru
Fotogalerie






Home